NIEUW Uniek platform voor álle beweegactiviteiten voor school

Actief onderwijs: Do’s en Don’ts van het gebruiken van Energizers in de klas

Als leerkracht op de basisschool sta je voor de uitdaging om een dynamische en betrokken leeromgeving te creëren. Een van de manieren om dit te bereiken, is door het integreren van energizers in je dagelijkse lesroutine. Echter, net als bij elke innovatie, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat energizers effectief en positief bijdragen aan de klaservaring. Hier zijn enkele do's en don'ts om in gedachten te houden:

Do's:

1. Houd het kort en krachtig:

Energizers zijn bedoeld als korte onderbrekingen, niet als langdurige activiteiten. Zorg ervoor dat ze niet meer dan 5-10 minuten in beslag nemen, zodat je de focus van de leerlingen behoudt.

2. Maak het inclusief:

Selecteer energizers die rekening houden met verschillende behoeften en vaardigheidsniveaus in de klas. Zorg ervoor dat alle leerlingen kunnen deelnemen en zich betrokken voelen.

3. Varieer in activiteiten:

Houd de energizers gevarieerd. Afwisseling zorgt ervoor dat de leerlingen gemotiveerd blijven en zich niet gaan vervelen. Denk aan fysieke activiteiten, denkspellen, of zelfs korte creatieve opdrachten.

4. Bespreek het met de leerlingen:

Betrek de leerlingen bij het proces. Bespreek met hen welke energizers ze leuk vinden en welke minder effectief lijken. Op deze manier voelen ze zich gehoord en betrokken bij hun eigen leerervaring.

Don'ts:

1. Te vaak gebruiken:

Hoewel energizers geweldig zijn om de aandacht te vernieuwen, is het belangrijk om ze niet te vaak in te zetten. Te veel onderbrekingen kunnen juist contraproductief zijn en afleiden van het lesdoel.

2. Onvoldoende voorbereiden:

Improvisatie is soms nodig, maar zorg ervoor dat je energizers goed hebt doordacht en voorbereid. Onverwachte problemen kunnen de flow van de les verstoren. EnergizeKids heeft haar energizers zo ontwikkelt dat voorbereiding niet nodig is en de energizers direct uitgevoerd kunnen worden.

3. Voorbijgaan aan individuele behoeften:

Let op de behoeften van individuele leerlingen. Sommige kinderen vinden bepaalde fysieke activiteiten misschien niet prettig of hebben extra ondersteuning nodig. Pas de energizers aan om iedereen in de klas te accommoderen.

4. Het leerproces onderbreken:

Energizers moeten een aanvulling zijn op het leerproces, geen onderbreking. Zorg ervoor dat ze naadloos integreren in de les en de algehele doelstellingen van het curriculum ondersteunen.

5. Energizers negeren bij speciale gelegenheden:

Tijdens speciale gelegenheden, zoals toetsweken, kunnen energizers juist extra waardevol zijn. Negeer ze niet tijdens stressvolle periodes, maar pas ze aan om stress te verminderen en een positieve sfeer te behouden.

In het integreren van energizers in je basisschoolklas is het belangrijk om flexibel te zijn, te luisteren naar de behoeften van de leerlingen en een evenwicht te vinden tussen plezier en leren. Met de juiste aanpak kunnen energizers een waardevolle toevoeging zijn aan je pedagogische gereedschapskist, waardoor zowel jij als je leerlingen met meer energie en enthousiasme de schooldag doorgaan.

Energizers bij Energizekids
Wil je ook met energizers aan de slag op jouw school of kinderopvangorganisatie? Kijk gerust rond op onze website of neem contact met ons op via info@energizekids.eu

Meer artikelen

Stuur ons een berichtje

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?