NIEUW Uniek platform voor álle beweegactiviteiten voor school

Zelf een energizer bedenken: In 10 stappen

Als leerkracht op de basisschool ben je altijd op zoek naar manieren om je lessen dynamisch en boeiend te houden. Een effectieve manier om de energie van de klas te verhogen, is het zelf bedenken van energizers. Deze korte, actieve pauzes kunnen een positieve invloed hebben op de sfeer in de klas. Hier volgt een stapsgewijze gids om je te helpen je eigen energizer te creëren:

Stap 1: Identificeer het doel

Bepaal wat je wilt bereiken met de energizer. Wil je de concentratie verhogen, de groepscohesie bevorderen of gewoon wat meer positieve energie in de groep? Het doel bepaalt het type energizer dat je wilt ontwikkelen.

Stap 2: Ken je doelgroep

Denk aan de leeftijd en interesses van je leerlingen. Een energizer die geschikt is voor kleuters zal waarschijnlijk anders zijn dan een energizer voor oudere leerlingen. Stem de activiteit af op de behoeften en voorkeuren van je klas.

Stap 3: Kies het type energizer

Er zijn verschillende soorten energizers, waaronder fysieke activiteiten, denkspelletjes, en creatieve opdrachten. Kies een type dat past bij je doel en de energiebehoefte van de klas op dat moment.

Stap 4: Houd het kort

Energizers moeten kort en krachtig zijn om effectief te zijn. Houd de activiteit binnen de 5-10 minuten om te voorkomen dat het te veel tijd van je les in beslag neemt.

Stap 5: Maak het inclusief

Zorg ervoor dat alle leerlingen kunnen deelnemen. Vermijd activiteiten die bepaalde fysieke vaardigheden vereisen die sommige kinderen mogelijk niet beheersen. Een inclusieve energizer creëert een positieve ervaring voor iedereen.

Stap 6: Varieer in activiteiten

Afwisseling houdt de energizers fris en interessant. Combineer fysieke beweging met denkspellen of creatieve uitdagingen. De variatie zorgt voor betrokkenheid en enthousiasme.

Stap 7: Betrek de leerlingen

Vraag je leerlingen om input. Wat vinden ze leuk? Waar krijgen ze energie van? Het betrekken van de leerlingen bij het bedenken van energizers vergroot de kans dat ze positief worden ontvangen.

Stap 8: Test en pas aan

Probeer je bedachte energizer eerst uit met de klas. Observeer hoe de leerlingen reageren en pas de activiteit indien nodig aan. Flexibiliteit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de energizer effectief is.

Stap 9: Integreer in de lesplanning

Plan de energizer strategisch in je les. Kies momenten waarop de energie van de klas begint te dalen of wanneer een korte onderbreking de concentratie kan herstellen.

Stap 10: Bekijk de 8 tips van Paula & Frank

Vergeet ook niet de 8 tips van Paula & frank te bekijken die je helpen in het bedenken van je eigen energizer. De tips zijn te vinden via deze link:
Met deze stappen kun jij leuke energizers bedenken die perfect passen bij jouw klas!

Meer artikelen

Stuur ons een berichtje

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?