NIEUW Uniek platform voor álle beweegactiviteiten voor school

Ontdek het verschil tussen energizers en bewegend leren in het klaslokaal

In het moderne onderwijs wordt steeds meer waarde gehecht aan actieve leermethoden die verder gaan dan de traditionele zit-en-leerbenadering. Twee populaire middelen die de nadruk leggen op beweging in de klas zijn "energizers" en "bewegend leren". Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee vormen?

Energizers: Bewegen om te leren

Energizers zijn korte, actieve pauzes die gedurende de lesdag worden ingezet om de energie van de leerlingen te verhogen en hun aandacht te vernieuwen. Deze activiteiten duren meestal slechts enkele minuten en zijn ontworpen voor plezier en beweging, waardoor de leerlingen even kunnen ontspannen voordat ze weer met hun  reguliere lesactiviteiten aan de slag kunnen.

Kenmerken van energizers:

  • Kort en actief.
  • Willekeurig in te zetten naar behoefte.
  • Gericht op het herstellen van energie en concentratie.
  • Vaak gebruikt als korte pauzes tussen lessen of lesonderdelen.
  • Meestal zonder directe link naar de lesstof.

Bewegend leren: Leren in actie

Bewegend leren is een breder concept waarbij beweegactiviteit is gecombineerd met het lesgeven en leren. In plaats van alleen korte pauzes, is bewegend leren onderdeel van het algehele lesprogramma. Hierbij worden lesdoelen bereikt door middel van fysieke bewegingsactiviteiten.

Kenmerken van bewegend Leren:

  • Geïntegreerd in de lesplanning.
  • Gedurende langere perioden.
  • Directe link naar lesdoelen en -inhoud.
  • Kan verschillende vormen aannemen, zoals spellen, en beweging tijdens instructies.

Het verschil in doelstellingen

Het belangrijkste verschil tussen energizers en bewegend leren ligt in hun doelstellingen. Energizers zijn gericht op het stimuleren van energie, het doorbreken van routine en het bevorderen van een positieve sfeer in de klas. Ze dienen als korte pauzes om vermoeidheid te verminderen en de concentratie te herstellen.

Aan de andere kant heeft bewegend leren als doel het verbeteren van de leerprestaties door de fysieke activiteit zelf. Het is niet alleen een manier om de aandacht te behouden, maar het maakt ook deel uit van de strategie om lesdoelen te bereiken door middel van actieve deelname.

Optimaal resultaat

In de praktijk kunnen zowel energizers als bewegend leren naast elkaar bestaan en elkaar zelfs aanvullen. Het combineren van korte energizers met bewegend leren in de lesplanning kan een dynamische en effectieve leeromgeving creëren.

Of je nu kiest voor een energizer om de energie op te peppen of voor bewegend leren om de lesstof te versterken, de sleutel ligt in het begrijpen van de behoeften van je leerlingen en het vinden van de juiste balans tussen beweging en instructie.

Energizers bij Energizekids
Wil je ook met energizers aan de slag op jouw school of kinderopvangorganisatie? Kijk gerust rond op onze website of neem contact met ons op via info@energizekids.eu

Meer artikelen

Stuur ons een berichtje

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Scan de code
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?